4/9-17

Posted by | september 03, 2017 | Allmänt | 11 Comments

Fått hem denhär supergoa tröjan (ja jag beställde XXL ”herrtröja”, tycker alltid killarnas tröjor är så mycket luftigare och skönare i halsen.)
thumbnail_IMG_1237Och kring texten på tröjan så känner jag såhär:
Det är inget snack om saken att kvinnor länge varit (och fortfarande är) förtryckta på många plan. Vi får oftast sämre lön, vi behöver fortfarande vara rädda när vi går ensamma på kvällen, vi utsätts för sexuellt våld i större utsträckning o.s.v. VIDRIGT.
Jag är självklart feminist, och tror på allas lika rättigheter, oavsett kön. Feminism betyder kort och gott att kvinnor ska ha samma rättigheter och förutsättningar som män, så dem som inte kallar sig feminister förstår nog inte innebörden av ordet.

Nu till det jag inte riktigt tycker känns okej; i butiker i stan är det just nu väldigt hett med klädesplagg och väskor med tryck som ”The future is female”, ”Girlpower”, ”Girls rule” o.s.v. Jag tror tanken är att försöka ta igen detdär som män tagit ifrån kvinnor, och låta oss få ta den plats vi förtjänar. Men vi måste lyssna på innebörden av vad det är vi egentligen säger. För skulle vi vända på uttrycken och gå runt i  plagg med texten ”Malepower” eller ”The future is male” så skulle det nog skapa obehag och kännas provocerande. Det kändes liksom okej när man bara såg en tröja med Girlpower någonstans men nu har det blivit så mycket mer, det känns som att det går lite över styr. Jag har sett en väska med en text som säger att killar är skit liksom.

…Nu låter jag kanske som den som vill säga emot ”bara för att”, men jag tror bara inte att lösning för att lyfta ett kön från förtryck är genom att sänka det andra. Bara för att jag inte håller med om begreppen ”Power”, ”Rule” eller ”Future” i kombination med ett visst kön så betyder det inte att jag inte är feminist, tvärtom. Kanske funkar uttrycket ”Future is female”  just nu, för att vi vet att samhället inte är jämställt. Det blir accepterat för att vår förhoppning och tro är att framtiden styrs av kvinnor lika mycket som män. Men skulle vi ha 100% jämställdhet så skulle inte det uttrycket funka, och därför tycker jag att det känns fel. Vi kan ju inte uppnå jämställdhet om vi säger saker nu som vi inte skulle kunna säga i ett jämställt samhälle.

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.